Grensverleggers in Gooi en Vecht

Deze zomer staat Gooi & Vecht in het teken van de Gooise Grensverleggers, Wereldverbeteraars en Uitvinders tijdens de tweede editie van het Erfgoedfestival. Duik van 26 mei tot en met 12 september 2021 in de erfgoedverhalen van onder andere P.C. Hooft, Nescio, Piet Mondriaan en Frederik van Eeden. Maar liefst twintig musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen in het Gooi en de Vechtstreek hebben de handen ineengeslagen voor een inspirerend programma.

Rondreizende Tentoonstelling TVE juli- september 2021

Vijftien informatieve panelen geven in beeld en tekst aan wie spraakmakend waren door hun verdiensten, uitblonken in wetenschap en kunsten of de gezondheidzorg vooruithielpen. Mannen en vrouwen van naam, bekend in heel Nederland en vaak ook over de grens. Zij waren in de ware zin grensverleggers, hun tijd vooruit. Ze zijn onze erflaters.
De regio Gooi & Vecht trok begin 1900 veel mensen in reactie op de groeiende industrialisatie in de stad. Zij hadden behoefte aan rust en ruimte in de natuur. Dit was te vinden in het Gooi. Vele creatieven gingen hier wonen en vrijdenkers als Frederik van Eeden en Jacob van Rees werkten in kolonies aan een alternatieve wereld. Te zien in gemeentehuizen, bibliotheken en sociale centra volgens een tentoonstellingskalender van juli – september 2021.

Inspirerend en coronaproof buitenprogramma
Tot de musea hun deuren weer mogen openen, bestaat het Erfgoedfestival met name uit een buitenprogramma. Er zijn veertien thematische wandelingen en een fietspuzzeltocht ontwikkeld langs historische plekken in de regio, waar grensverleggers en wereldverbeteraars hebben gewoond en gewerkt. Met de Erfgoedfestival Routekaart en digitale Spacetime Layers app kunnen bezoekers zelf op pad om onderweg boeiende erfgoedverhalen te ontdekken – van het grensverleggende tuinontwerp van Kasteel-Museum Sypesteyn tot kolonisten die in Bussum, Laren, Huizen en Blaricum nieuwe leefgemeenschappen begonnen. Daarnaast is de hele zomer verdieping op het buitenprogramma te vinden door middel van vlogs, blogs, tentoonstellingen en de podcastserie Gooise Grensverleggers. Kijk voor het volledige programma op www.erfgoedfestivalgooivecht.nl

Grensverleggend digitaal

Vanaf augustus wordt de regionale geschiedenis op een spectaculaire manier ontsloten met de modernste technologie. In de rondreizende, interactieve Augmented Reality installatie kan het publiek aan boord van de Gooische stoomtram terug in de tijd en dwalen door middel van een hololens door de museale collecties in Gooi & Vecht. Vanaf de start van het Erfgoedfestival verschijnen er gedurende de zomer tien podcasts online in de serie Gooise Grensverleggers, waarin museummedewerkers en andere experts het publiek meenemen in verrassende verhalen. Over Mondriaan die danst bij Hamdorff, of Van Houten die de wereld verovert met innovatieve chocoladereclames.

Routekaart en Kinderdoeboek
De Erfgoedfestival Routekaart leidt bezoekers met fiets- en wandeltochten langs de historische plekken in de regio. Deze gratis kaart is verkrijgbaar bij alle VVV’s en musea, en online te bestellen via www.webshopvisitgooivecht.nl
Voor kinderen verschijnt in juni een zomerdoeboek vol puzzels en verhalen over Gooise Grensverleggers. Het boek is gratis te verkrijgen in de musea en wordt dankzij een genereuze bijdrage van de Vrienden van het Gooi aan alle schoolkinderen in groep 6 uitgedeeld.

Door samenwerking sterk

Het erfgoedfestival is een tweejaarlijks festival in het Gooi en de Vechtstreek met iedere editie een wisselend thema. Het festival wordt georganiseerd door de samenwerkende musea in Gooi & Vecht en per keer doen er extra partners mee, zoals dit jaar de historische kringen, bibliotheken en Villa Papageno. Het festival wordt genereus gesteund door de regio Gooi & Vecht, provincie Noord-Holland, VSBfonds, de Rabobank Gooi & Vecht, de Lakeland Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Download hier de pdf met uitgebreide informatie:
Rondreizende Tentoonstelling TVE Grensverleggers in Gooi en Vecht juli – september 2021

Actuele informatie vindt u op www.tussenvechteneem.nl