Blaricums allerlei

Het 7e lustrum van de HKB

Op 14 mei 2017 bestond de HKB 35 jaar. Ter gelegenheid van dit lustrum hebben we een speciaal Blaricums biertje laten brouwen: Blaricums Meibock. Alle leden van de HKB hebben bij Deelgenoot 83 een bierbon ontvangen welke recht geeft op 2 gratis flesjes ‘Blaricums Meibock’.

Speciaal gebrouwen voor de Historische Kring Blaricum
Het proces startte in het voorjaar van 2016 met het inzaaien van gerst op de Blaricumse Eng. Na het maaien en dorsen werd door Ruud Zwanikken een hoeveelheid gerst beschikbaar gesteld, bij Richard Borsen (de fietsenmaker) 2 kg lindehoning ingekocht en via de Boekweitclub werd 1 kg boekweitkorrels verkregen. Begin december 2016 werd vervolgens door het Gooisch Biergilde het bier gebrouwen bij de Sallandseland Brouwerij te Raalte in Overijssel. Na een rijpingsperiode van 6 weken volgde het bottelen en etikettering waarna een week later de biertjes verpakt werden en afgeleverd bij de Kring.

Een pittig biertje
Het is uiteindelijk een biertje geworden met een alcoholpercentage van 6.5% met de ingrediënten water, hop, boekweit, gerst en honing. Op het etiket staat “Een ambachtelijk gebrouwen bier met lokale en regionale ingrediënten waaronder gerst, lindehoning en boekweit. Een uniek blond bier met een verrukkelijke afdronk. Geschikt om zo te drinken maar past ook uitstekend bij vleesgerechten”.

Gratis voor leden HKB: 2 flesjes Blaricums Meibock

In Deelgenoot 83 bevindt zich ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Historische Kring Blaricum een los bijgevoegde bierbon. Bij inlevering ontvangt u gratis, als lid van de HKB, twee (2) flesjes Blaricums Meibock. Op de achterzijde van het label staat vermeld wanneer u uw biertjes kunt komen halen bij ons onderkomen aan de Brinklaan 4A.

Deze actie was geldig tot 31 juli 2017 en is inmiddels beëindigd.

DG83-BlaricumseBok-label-web.jpg

 

• BeeldBankBlaricum.nl wint prijs

Belnieuws-Award-2016.jpgDe Historische Kring is met de website BeeldBank Blaricum verkozen tot Blaricummer van het Jaar 2016. De award is een initiatief van h-a-h krant BelNieuws.

De website www.beeldbankblaricum.nl is financiëel mogelijk gemaakt door de Stichting Promotie Blaricum. Ontwerp en realisatie: Ton en Martijn Hartong.

'Enorme bijdrage aan het bewaren van de geschiedenis'
"Naast het jaarlijks organiseren van tentoonstellingen, waaronder een over agrarisch Blaricum en BVV'31 dit jaar, organiseert de Kring ook andere zaken, zoals dorpswandelingen. Voor dit jaar is in samenwerking met de Stichting Promotie Blaricum een enorme bijdrage aan het bewaren van de geschiedenis van Blaricum gedaan door het lanceren van BeeldBankBlaricum.nl. Iedereen kan aan deze beeldbank bijdragen door beeldmateriaal in te sturen. Een groot stuk van de geschiedenis van Blaricum is hierdoor voor iedereen makkelijk toegankelijk geworden", aldus de jury. Daarom heeft de Historische Kring Blaricum met BeeldBankBlaricum.nl de titel Blaricummer van het Jaar 2016 gewonnen.

Gerbe van der Woude vindt het niet nodig om bij het interview over de beeldbank aanwezig te zijn. "Ik doe veel, maar daar ben ik niet bij betrokken", meent het bestuurslid van de Historische Kring Blaricum. Gelukkig komt hij wel en kan hij samen met voorzitter Joep Vos, Ron Machielsen en Wim van 't Hull de award behorend bij te titel Blaricummer van het Jaar in ontvangst nemen.


Van links naar rechts: Wim van 't Hull,De_HKB_is_Blaricummer_van_het_Jaar_2016_met_BeeldBankBlaricum.jpg

Gerbe van der Woude, Joep Vos en
Ron Machielsen van de Historische Kring Blaricum.
Foto: Koosje de Beer

Wennen
Vos en Van der Woude moeten even wennen aan het idee om een award te ontvangen. Ron Machielsen, die elke woensdagmiddag samen met Wim van 't Hull de beeldbank bijhoudt, ziet het harde werken beloond. "De beeldbank is op 14 mei feestelijk online gegaan", brengt hij in herinnering. "We wilden dat er op dat moment tweeduizend foto's op stonden en dat is gelukt. Daarna hebben we niet stilgezeten, want we gaan nu richting de drieduizend plaatjes." Het duo wil dit tempo zeker vasthouden. "Ik vind het belangrijk dat er altijd weer wat nieuws op de site te ontdekken is", zegt Machielsen beslist.

De bestuursleden speelden al langer met het idee om een beeldbank op te zetten, maar zoiets realiseren kost meer geld dan de Kring heeft, legt Vos uit. "We waren daarom blij verrast toen bleek dat de Stichting Promotie Blaricum hetzelfde idee had. Erg lang overleg was niet nodig om tot de ideale samenwerking te komen. De Stichting Promotie Blaricum draagt financieel bij, zodat wij de website inhoudelijk kunnen vullen."

Aantal jaren
Een klus waar de Kring nog een aantal jaren werk aan zal hebben, volgens Machielsen. "Er zijn nog ruim dertienduizend beelden die we moeten scannen. En dan heb ik het nog niet eens over de vierduizend dia's en voorwerpen die we ook willen digitaliseren." Echt druk maakt hij zich er niet over. "Dat wisten we van tevoren. Elk beeld moet wel met de goede informatie in de beeldbank komen. Zo zoeken we van dorpsgezichten de coördinaten erbij, zodat mensen met Streetview kunnen zien hoe de omgeving er nu uitziet. Bij portretten en klassenfoto's willen we zo veel mogelijk namen zetten. Dat uitzoekwerk kost gewoon tijd.”

Hoewel steeds meer Blaricummers de beeldbank bezoeken - de afgelopen maand had de site duizend unieke bezoekers – mag dit aantal van de bestuursleden nog verder omhoog. "De meeste kennis over vroeger zit bij de inwoners zelf", stelt Machielsen. "Daarom kan iedereen op de site bij elke foto aanvullende informatie geven. We hebben al tientallen reacties ontvangen, maar hoe meer mensen dit doen, hoe beter de beeldbank wordt. Het verleden is tenslotte van ons allemaal."

Tom Manders
Ook nieuw archiefmateriaal is van harte welkom bij de Historische Kring. Veel bewoners weten dit wel, want regelmatig komen Blaricummers met een doos vol oude foto's naar het onderkomen van de Kring aan de Brinklaan. Soms zitten daar leuke verrassingen in, constateert Vos tevreden. "Zo was er laatst iemand met een foto van Tom Manders, beter bekend als komiek Dorus, in een T-Ford. Doris was eind jaren zestig in de buurt van Blaricum voor filmopnamen." Machielsen knikt bevestigend. "Materiaal dat op die manier binnenkomt, voeren we direct in", vult hij aan. "Met een beetje geluk kunnen de inbrengers hun foto's de week daarop al op de beeldbank terugvinden. De foto van Tom Manders is echt leuk. Ik heb meteen uitgezocht wat we in ons eigen archief van de komiek 'met de twee motten in zijn jas' hadden. Die foto's heb ik er meteen maar bijgezet."

Het juryrapport
"Naast het jaarlijks organiseren van tentoonstellingen, waaronder een over agrarisch Blaricum en BVV'31 dit jaar, organiseert de kring ook andere zaken zoals dorpswandelingen. Voor dit jaar is in samenwerking met de Stichting Promotie Blaricum een enorme bijdrage aan het bewaren van de geschiedenis van Blaricum gedaan door het lanceren van BeeldBankBlaricum.nl. Iedereen kan aan deze beeldbank bijdragen door beeldmateriaal in te sturen. Een groot stuk van de geschiedenis van Blaricum is hierdoor voor iedereen makkelijk toegankelijk geworden. Juist omdat deze beeldbank specifiek voor Blaricum is, kleinschalig maar voor een heel dorp, scoort het hoog in de ogen van de jury. Daarnaast zijn er vrijwillig mensen dag in dag uit beziggeweest om de foto's te scannen om deze enorme klus te klaren en wordt er gewerkt met minieme middelen. Hoog tijd om deze mensen en BeeldBankBlaricum.nl eens in het zonnetje te zetten!"

Dit artikel is overgenomen uit BelNieuws.nl - 28 december 2016
http://paper.belnieuws.nl/open/a03c3baa

 

• Blaricum: Historie in woord en beeld
Informatie-site van amateur-historicus Frans de Gooijer: http://index-blaricum.blogspot.nl

 

• Kleurplaat Molen van Puijk

Monique Vos maakte deze kleurplaat van de Molen van Puijk. 

Molen Puijk web