Lezing over Piet Mondriaan

Dinsdag 27 oktober 2020 houdt Louis Veen een lezing over Piet Mondriaan getiteld ‘Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum’. De lezing gaat over Mondriaans leven in de Gooise dorpen en over de weg die hij heeft afgelegd richting de geometrische abstractie. Aanvang 14.30 uur.

Eind juli 1914 komt Mondriaan voor een paar weken naar Nederland. Als hij naar Parijs terug wil, is vanwege de Eerste Wereldoorlog het treinverkeer geblokkeerd. Hij komt terecht in het Gooi en uiteindelijk zou hij vier en een half jaar in Laren wonen en in Blaricum werken. Mondriaans verblijf in Nederland blijkt bijzonder vruchtbaar. In Laren en Blaricum vindt namelijk de geboorte plaats van zijn abstract-geometrisch werk en ziet zijn eerste essay het levenslicht. In het Gooi stond zogezegd de praktische en theoretische wieg van het Neo-Plasticisme, de abstracte stijl waarmee hij wereldberoemd zou worden.

De lezing gaat over Mondriaans leven in de Gooise dorpen en over de weg die hij heeft afgelegd richting de geometrische abstractie. Ook maakt u kennis met Mondriaans eerste essay De Nieuwe Beelding in de schilderkunst, waarin hij uitlegt wat zijn nieuwe kunst inhoudt. En om het verhaal compleet te maken, wordt stilgestaan bij het – soms pittige – commentaar van Mondriaans tijdgenoten op zijn schilderen en schrijven.

Datum: dinsdag 27 oktober 2020
Aanvang:
14.30 uur
Locatie: onderkomen HKB

 

Over Louis Veen
Louis Veen (1947) is in 2011 gepromoveerd op de geschriften van Mondriaan: Piet Mondrian. The Complete Writings. Essays and notes in original versions. In 2018 verscheen hiervan de publieksvriendelijke versie Piet Mondriaan – Schrijven over kunst. Op dit moment is Veen de belangrijkste auteur op het gebied van Mondriaans geschreven werk.