Expositie Klaas Fernhout

De Historische Kring Blaricum exposeert van 24 maart t/m 22 september tekeningen en aquarellen van de kunstenaar Klaas Fernhout.
Fernhout (28 augustus 1927 - 1 februari 2006) werd geboren in Baarn.

Reeds op zijn tiende verjaardag kreeg hij privé tekenles van Riek Daamen en later ook van de architect Berning. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat hij naar de Rijksnormaalschool in Amsterdam zou gaan om daar de beroepstekenopleiding te volgen. De Tweede Wereldoorlog stak daar echter een stokje voor. Toen hij later alsnog deze opleiding wilde gaan doen, werd hij getroffen door een TBC besmetting. Daardoor werden zijn plannen opnieuw gedwarsboomd. Tijdens zijn verblijf in Sanatorium Hoog-Laren had hij de tijd om zich verder te bekwamen in de tekenkunst. In de jaren vijftig kwam hij als ontwerper te werken bij de Plateelfabriek De Ram in Arnhem. Fernhout (verre familie van hem was getrouwd met Charly Toorop) werd lid van de kunstenaars vereniging De Kring in Hilversum en de Europese federatie AKKV, vereniging van beroepskunstenaars. Hoewel hij officieel erkend werd, heeft Fernhout toch altijd in de beslotenheid van zijn atelier gewerkt, zonder veel met zijn werk naar buiten te treden. Vooral de tekeningen uitgevoerd in rood krijt in combinatie met houtskool zijn van een bijzondere verfijning. In zijn pastel portretten weet hij ook een buitengewone versmelting van kleur en lijnen te scheppen. Fernhout tekende graag mensen, soms naar de werkelijkheid maar ook in zijn fantasie of uit zijn herinnering. Dat is ook het geval met zijn landschappen die voortkomen uit persoonlijke impressies of eigen interpretatie van de natuur.